marți, 26 noiembrie 2013

Penticostali împotriva penticostalilor

Pornind de la citatul ”Fără sinceritate nu faci nimic. Oricât vei fi de iscusit și de șiret, oricât vei ști să ticluiești.” putem observa că acești penticostali nu au Credința cea adevărată, deoarece adevărul iese la iveală prin certurile ce apar intre ei, practic este o autodistrugere datorată minciunii !

Mai jos veți lectura o lucrare absolut incitantă, Biserica Penticostală se luptă cu Biserica Penticostală ! Da, aceștia caută greșelile confraților lor și le exploatează.

De la pastori corupți, la biserici gata să se dărâme, până la Sfânta Împărtășanie cu suc și grisine in loc de vin și prescuri, Sfânta jertfă fiind total batjocorită de aceștia.

O lucrare absolut admirabilă, de protoprezbiterul Vasilios A. Gheorgopoulou, Lector al Facultății de Teologie, Universitatea Aristotelică, Tesalonic
Convingerea comună a tuturor grupurilor de penticostali se bazează pe concepția potrivit căreia la întrunirile lor participă Duhul Sfânt, a cărui prezență se manifestă în diverse moduri, cum ar fi așa numita vorbire în limbi, profeții, ”vindecări” etc. Fiecare grup de penticostali are desigur convingerea că reprezintă spațiul mântuirii sigure, a prezenței adevărate a Duhului Sfânt. Cu toate acestea însă, există mișcări penticostale, care, pentru faptul că își revendică autenticitatea exclusivă a înțelegerii și a trăirii Evangheliei, stigmatizează alte grupuri de penticostali pentru prezența lor în spațiul învățăturilor și practicilor anticreștine. Printre numeroasele exemple ale acestui fenomen se numără și cea mai mare mișcare penticostală din Grecia, și anume ”Biserica Apostolică Liberă a Penticostalilor”( denumită în continuare B.A.L.P.). În cotidianul oficial de presă ”Creștinismul”, B.A.L.P. acuză celelalte mișcări penticostale pentru multele lor nepotriviri. Să vedem câteva dintre aceste acuzații ale B.A.L.P. împotriva altor penticostali.
1. Referiri generale la erorile din alte mișcări penticostale B.A.L.P. susține, în plus față de alții, că ”a corectat toate inadvertențele pe care celelalte bisericile penticostale le păstrează încă”.
 2. Încălcarea Sfintei Scripturi Reprezentanții B.A.L.P. menționează că la conferința internațională a penticostalilor din 1990, care a avut loc în orașul Iampol din Bulgaria, simpla prezență a unei grupări religioase penticostale din America la care s-a adăugat purtarea unui membru al acesteia, i-a condus spre momentul când: ”Toți grecii sau ridicat și au ieșit din sală în semn de protest față de încălcarea Cuvântului lui Dumnezeu”.
3. Americanism mai degrabă decât creștinism Întemeietorul B.A.L.P notează semnificativ: ”Astăzi creștinismul penticostal riscă însă să fie distrus de americanism. Mă refer la secularizarea pe care frații creștini au acceptat-o în bisericile lor și devierea de la învățătura Evangheliei. Americanismul, prin simplificarea lucrurilor, provoacă un scandal. În interiorul bisericilor, desigur nu în toate, s-au instalat tot felul de instrumente cu tobe, care însoțesc imnuri ce seamănă cu muzica ROCK și POP, iar tineri cu părul lung și cu chitară electrică ajung să se comporte ca niște nebuni pe catedra de lângă amvon și să mai arunce și câte un ”praise the Lord”(”Slavă lui Dumnezeu”).
 4. Starea proastă a ”bisericilor” penticostale ”În America creștinii sinceri s-au indignat din cauza situației proaste a multor biserici penticostale”.
5. Minuni false și învățături mincinoase ”Marea majoritate a voturilor fraților americani penticostali exprimă indignarea pentru minunile false, prin care predicatorii fac spectacol, și, de asemenea, pentru învățăturile mincinoase a câtorva inovatori”.
6. Au căzut în înșelăciunea diavolului ”Unii frați au căzut în înșelăciunea diavolului și au încercat la rândul lor să atragă întreaga biserică penticostală din Grecia, scriind broșuri și predicând din amvon, lucruri pe care Dumnezeu le-a urât atât de mult”.
7. Urmează învățăturile iudaice ”Vom face cunoscute unele învățături cu totul iudaice pe care anumite biserici penticostale le urmează. (…) Unele biserici penticostale pun în aplicare darea zeciuielii, obligându-i pe membrii lor să dea zeciuială”. Și încă ceva: ”Unde au găsit scris predicatorii de azi și ”păstorii” bisericilor penticostale despre acest sistem de a impune membrilor bisericilor să dea 10% din venitul lor bisericii?”
8. Scandalizarea adepților și îmbogățirea predicatorilor și a ”păstorilor”. Cu pretextul iarăși al zeciuielii, contribuție obligatorie în diferitele comunități penticostale, se descoperă și alte lucruri din spațiul penticostal, cum ar fi scandalizarea și exploatarea partizanilor și îmbogățirea diverșilor predicatori și ”păstori”. Se semnalează cu claritate: ”Bisericile îi scandalizează astăzi pe oameni prin zeciuielile pe care le pretind. Îi constrâng pe creștinii sinceri, care de multe ori se află în imposibilitatea de a cotiza cu 10% din venitul lor, iar bisericile și, mai ales, predicatorii și păstorii devin foarte bogați, iar în cele din urmă se aruncă în opulență și în lux”. Și încă ceva: ”Dacă un om primește 50.000 de euro pe lună este obligat să dea 5.000 în fiecare lună bisericii, dacă nu, este considerat vinovat în fața lui Dumnezeu. Și, astfel, păstorii și bisericile devin foarte bogate, iar credincioșii sunt abuzați și chinuiți”.
9. Sfânta Împărtășanie cu grisine și sucuri B.A.L.P scrie în acest sens: ”Obiceiul anumitor biserici să folosească mici grisine în loc de prescură și orice fel de suc în loc de vin, are efecte nocive pentru biserică”. Vedem în cazul acesta o rea întrebuințare și o desconsiderare a evenimentelor istorice, cât și a cuvintelor prin care Domnul a instituit Taina Sfintei Împărtășanii. Exemplele menționate și dezvăluite din surse penticostale sunt suficiente pentru a arăta încă o dată incredibila confuzie și înșelăciune din spațiul penticostal, care se proclamă a fi mișcarea religioasă cu cea mai rapidă extindere la nivel mondial. Aceste exemple însă ridică numeroase întrebări cu privire la aspectele legate de spațiul penticostal mai larg, fără a răspunde și a analiza, desigur, elementul de bază. Adică, dacă gupurile de penticostali au acceptat și predau învățături antievanghelice, așa cum sunt învinuiți de alți penticostali, cum este atunci prezent în spațiul lor Sfântul Duh? Care duh participă la întrunirile lor? Ce duh îi sfătuiește? În ce duh se presupune că sunt botezați? Ce se întâmplă cu convingerea acestor grupuri de penticostali, potrivit căreia sunt parte constitutivă a presupusei ”ploi târzii” și a rodului ei și, de asemenea, a presupusei răspândiri mondiale a Duhului Sfânt, în timp ce alți penticostali îi acuză de învățături anti-evanghelice sau de practici anti-creștine? Desigur, pentru creștinul ortodox răspunsul este sigur și de necontestat. În absolut nici o grupare, mișcare etc. penticostală de la începutul apariției penticostalismului și până la evoluția lor ulterioară, fie ca mișcare harismatică, fie ca al treilea val și așa mai departe, nu se remarcă prezența Preasfântului Duh. Potrivit învățăturii Sfintei Scripturi și a Sfinților Părinți ai Bisericii noastre, în spațiul înșelăciunii nu sunt prezente decât duhurile viclene într-o varietate de manifestări și înfățișări.
Traducere: Oana Paraipan

Prezentare de lucrare

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Orice comentariu în discordanță cu Regulamentul blogului nu va fi aprobat !